2. Skanssundet

Skanssundet

The destination today is Skanssundet (see the main map of our tour). The harbour is well protected from the wind.

Målet för etappen är Skanssundet. Skanssundet är ett sund mellan Mörkö i Södertälje kommun och Grödinge i Södertälje kommun. På grund av den täta båttrafiken har man inte ersatt bilfärjan med en bro mellan Himmelfjärden och Södertälje kanal. Vår plan var att lägga oss i den skyddade hamnen.

IMG_0924

We leave Vällinge and phone the lock keeper in Södertälje. We will have to wait on arrival untill the big container ship has passed.

Vi lämnar Vällinge och styr mot Södertälje via Björkfjärden. Vi ringer Södertälje slussen för att höra oss för om tider, priser etc. Vi upplyses om att ett containerfartyg ska slussa in i Mälaren och vi ska lägga oss vid högra väntbryggan under tiden. Hasse får för sig att han talar i VHF-radion fast han håller i mobiltelefonen. Konversationen med slussvakten blir ganska lustig. Att han dessutom känner sig manad att tala om att han kommer från Västkusten (ingen hade nog misstänkt det annars) försätter oss i ett långvarigt skrattanfall. Framöver tycker jag att Hasse alltid bör tala om för broöppnare och slussvakter var han kommer ifrån. Ett gott skratt förlänger livet. Eller förgyller i alla fall. IMG_5763

Eftersom vi har god tid på oss innan slussningen fortsätter vi i lugnt tempo neråt.

IMG_5771We don’t mind the wait. Ewa wants to stretch her legs…

Det är en maffig syn när det stora fartyget slussar. Det tar en bra stund och medan jag passar på att sträcka på benen och ta kort…
Cigarettmätning

while Hasse is into route planning.

….gör Hasse ruttberäkningar med en tändare som avståndsmätare. Det mätinstrumentet hoppas jag att slussvakten inte ser. Nog med pinsamheter för en dag tycker vi. 🙂IMG_5775We’re not so big on comparison.

När färjan passerar känner vi oss inte så stora.IMG_5780

Tack och hej! Nu är det vår tur att slussa.

 

Lämnar Södertälje slussenWe are enthusiastically greeted by the lock keeper. We’re an unusual sight at this time of year.

Slussvakten vinkar väldigt hjärtligt till oss när vi passerar. Vi var en ovanlig syn denna årstid. Inga andra båtar är ute och vi känner oss speciella i flera sammanhang under resan. Såväl passagerarfärjor som stora lastfartyg hälsar till oss på olika sätt.  Nu ska vi i alla fall styra mot öppna vyer igen…
Lämnar SödertäljeIMG_5784

We pass the industrial area..

…även om vi finner industrilandskapet spännande.

fåglarna storand enter the rural bit.

Utanför Södertälje kanal tar naturen andan ur oss…. både i luften…
IMG_5804
och på land…
IMG_5830
Det är ett par plusgrader, vindstilla men kallt. Varma drycker, bra musik och ett par danssteg i sittbrunnen håller oss varma. Innan vi vet ordet av ser vi färjan mellan Mörkö och fastlandet. Vi undrar hur många gästbåtar kommer att ligga i hamnen.IMG_5810

Efter den här svängen får vi svar på denna fråga…Förtöjd Skanssundet 2We’re the only visiting boat on arrival to Skanssundet.

Vi är den enda gästande båten och kan lägga oss långsides vid bryggan. Vi hittar en elkontakt på utsidan av Brännvinsbränneriet och tar oss friheten att ansluta oss till den. Vi vet aldrig vilka bryggor i de olika hamnarna som kan förse oss med el och vill  köra för motor så lite som möjligt. Det finns inte en själ att be om lov och elstolparna på bryggan är låsta.

skanssundet2

We go on a sightseeing tour. Hasse has not been here before.

I bakgrunden syns Skansholmens Sjökrog & Bistro. Vi har inte förväntat oss att det ska vara öppet, men lite synd är det. Vi bestämmer oss att besöka deras veranda på kvällen i alla fall. Ewa har varit här med sin Coronet för några år sedan och uppskattade maten. Dock är hon glad att slippa en Princess-båt vars ägarinna noga förberedde sig inför krogbesöket med att raka bikinilinjen ståendes på sin badbrygga inför grannbåtarnas fulla åsyn. 

skanssundet1

Ewa röd jacka skanssundet

Båten ligger i tryggt förvar och det är dags att ta en längre promenad och visa Hasse holmen med dess camping och lustiga husvagnar utspridda över området.Vissa av dem har verandor större än själva boytan, men det är väl det som är meningen på sommaren.baddax Skanssundet

Här hotar jag med att hoppa i om jag inte får min vilja igenom….

Plums

 

 

 

 

….och det får jag inte 🙂skanssundet4

Det har börjat skymma när vi kommer tillbaka. Det känns rätt att börja laga kvällens middag. Därefter ska vi “på krogen”.

Is på brygga Skanssundet

In the evening the jetty turns into an ice rink.

Och när vi är på väg dit har bryggan förvandlats till en gnistrande isbana, det är väldigt vackert och nästan omöjligt att gå på, särskilt med en flaska skumpa och glas i handen.

skanssundet3

 

 

 

 

 

Trots stängd restaurang och ingen personal gör vi oss hemmastadda på restaurangens veranda…

Skumpa på brygga Skanssundet

 

 

 

The restaurant is shut but we use it anyway.

och avnjuter medhavd bubbel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s